Haber
2017-02-13 12:12:20
Sömürü ve zulme karşı emek örgütleri birlikte mücadele etmeli

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, küresel sermayenin oluşturduğu sömürü düzenine karşı ortak mücadeleyi verecek zemini oluşturmaları gerektiğini ifade ederek, “Eğer küresel sermaye güçlerinin insafına terk edilmiş bir insanlığa razı olursak, onların semirmesine de razı oluruz ama asla insanca yaşam adına bir şey üretemeyiz. Bun için de dayanışmaya, yardımlaşmaya ihtiyaç var. Küresel sermayenin oluşturduğu sömürü düzenine karşı ortak mücadeleyi verecek zemini oluşturmalıyız” dedi.

Uluslararası eğitim sendikaları temsilcileri, Eğitim-Bir-Sen’in ‘25. Yıl Vefa Buluşması’ programı kapsamında düzenlenen “Uluslararası Eğitim Sendikaları Örgütlenme Modelleri” konulu panelde bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Latif Selvi, sendikaların dünya ölçeğindeki sivil katılımının, emek mücadelesinin dışında kalan sivil katılımlardan çok farklı anlam ifade ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Eğer insani değerde ve özgürlük anlamında bir talebimiz varsa, bir tarafında sendikal mücadele de mutlaka vardır. Onun için emek ve özgürlük mücadelesinin insanlık kadar eski olduğunu ifade diyoruz. Hepimizin isteği yaşanılır bir dünya olsun ve her birimiz yarınından emin bir şekilde hayatını devam ettirsin ama maalesef şunu da görmekteyiz ki, insanlık tarihi boyunca imtiyazlı haklardan faydalanmak isteyenler adil paylaşıma yanaşmıyor ve bunun neticesi olarak da bir grup insan semirirken, bir grup insan da sefalete mahkûm oluyor.”

“Hepimiz insanız ve insanca yaşamak hepimizin hakkıdır diyebilmeliyiz. Bu da emek mücadelesiyle mümkündür” diyen Selvi, “Yarınından emin olacak insani yaşama kavuşmamış olanlar özgür olamazlar. Bu konuda sendikalara büyük görev düşmektedir. Eğer küresel sermaye güçlerinin insafına terk edilmiş bir insanlığa razı olursak, onların semirmesine razı oluruz ama asla insanca yaşam adına bir şey üretemeyiz. Bunun için de dayanışmaya, yardımlaşmaya ihtiyaç var. Küresel sermayenin oluşturduğu sömürü düzenine karşı ortak mücadeleyi verecek zemini oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki memur sendikacılığı ve Eğitim-Bir-Sen hakkında bilgi veren Selvi, kadın ve gençlik örgütlenmesine büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.

 

‘Uluslararası Eğitim Sendikaları Örgütlenme Modelleri’ paneli

41 ülkeden 57 sendikanın 100’u aşkın temsilcisinin katılımıyla 5 ayrı salonda eş zamanlı gerçekleştirilen oturumlarda, konuşmacılar sunumlarını kendi dil gruplarında yaptı.

Panelistlerin sunumlarını İngilizce, Rusça ve Azerice yaptığı oturumların moderatörlüğünü Yrd. Doç. Bekir Gür yaptı. Birinci oturumda, Azerbaycan Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Mirza Cafer Zada, Rusya Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (ESEUR) Genel Başkan Yardımcısı Mikhail Avdeenko, Pakistan Yükseköğretim Sendikası Genel Başkanı Gulshan Tariq, Sri Lanka Öğretmenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Sunethra Kanthi Ehelepola ve Endonezya Öğretmenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Didi Suprijadi;  ikinci oturumda, Malawi Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Chauluke Muwake, Somali Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Ali Duale Dahir, Zambiya Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Jeffrey Simuntala ve Bangladeş Cemaati İslami Öğretmenler Organizasyonu Genel Başkanı Azm Abidullah, ülkelerindeki sendikacılığı anlattılar.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Enver Arpa’nın yaptığı oturumlarda sunumlar Arapça yapıldı. Arap Eğitim Örgütü (AEO) Başkanı Jamal El-Houssami, Sudan Eğitim Çalışanları Genel Sendikası Başkanı Abbas Mohamedahmed Habiballa Mohamed, Bahreyn Eğitimciler Sendikası Başkanı Safeya Mohamed Shamsan Mohamed, Cezayir Eğitim Çalışanları Ulusal Birliği Genel Sekreteri Ferhat Chabekh, Kuveyt Eğitim Bakanlığı Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Saleh Kh. Al Azemi, Cezayir Eğitim Çalışanları Ulusal Sendikası (SNTE) Genel Sekreteri El Moudjahed A. Boudjenah, Ürdün Öğretmenler Sendikası Başkanı Basıl Ahmed Ali Alfereihat, Suriye Genel Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Hasan Tayfur, Libya Trablus Öğretmenler Sendikası Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ashraf Almabrouk Abdalsalam Aburawi ve Yemen Ulusal Genel Eğitim Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Faiza Hussein Saleh Al-Musaibeli, sendikal tarihleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Dr. Husam Masheh’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda ise Lübnan Öğretmenler Sendikası Başkanı Nehme Mahfoud, Fas Eğitim Çalışanları Milli Sendikası Genel Sekreteri Abdelılah Dahmane, BAE Öğretmenler Cemiyeti Genel Başkanı Saeed Al-Kaabi, Tunus Ortaöğretim Sendikası Genel Sekreteri Lassaad Abid ve Irak Öğretmenler Sendikası Başkanı Abbas Kadhim Amer Al-Sudani, sendikal tecrübelerini dile getirdiler.

Moderatörlüğünü Latif Selvi’nin yaptığı oturumda, Kuveyt Öğretmenler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Gh. H. H. Alenezi, Filistin Özel Sektör Eğitim Çalışanları Sendikası Başkanı Nabil G.S. Shaheen, Arnavutluk Eğitim ve Bilim Sendikası Başkanı Nevruz Kaptelli, kendi ülkelerinin sendikal tarihi ve çalışmaları hususunda birer sunum yaptılar.

Sadık Gür’ün moderatörlüğünde yapılan birinci oturumda, Uluslararası Filistinli Öğretmenler Topluluğu-Avrupa Kolu Genel Sekreteri Yosra Saed Agil, Fas Ulusal Eğitim Sendikası Genel Sekreteri Abdelaaziz Mountassir, Sudan Öğretmenleri Mesleki Birliği Yönetim Kurulu Üyesi El-Tahir Hassan, Cezayir Eğitim ve Yetiştirme Çalışanları Ulusal Birliği Başkanı Saddek Dziri, Kuzey Irak Öğretmenler Birliği Başkan Yardımcısı Ahmed Sabir Abdulmohammed Al-Jammoor; ikinci oturumda ise Çad Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Mahmat Djibrine Saleh, Tunus Genel Eğitim Sendikası Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mohamed Mehdi Kamoune, Cezayir Eğitim Sektörü Ulusal Birliği Başkanı Bellamouri Loklayad, Moritanya Bağımsız Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Ahmed Mahmoud Achfagha ve Umman Öğretim Sektörü Çalışanları Birliği Genel Sekreteri Abdellah  Al-Khadhuri, katılımcılara sendikal çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Balkan-Slav dil grubunda sunumların yapıldığı oturumun moderatörlüğünü Nedim Emin yaparken, Bosna-Hersek İlköğretim ve Eğitim Bağımsız Sendikası Genel Başkanı Selvedin Satorovic, Hırvatistan Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Sanja Sprem, Karadağ Eğitim Sendikası Genel Başkanı Salka Boskovic ve Sırbistan Eğitim Sendikası Genel Başkanı Jasna Jankovic, Balkanlar’da yapılan sendikacılığa ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
Tarkan Zengin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda ise sunumlar Fransızca yapıldı. Burkina Faso Afrikalı Ulusal Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Sema Blegne, Nijer Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı İssouofu Arzika, Senegal Demokratik Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Diaounue Amadou, Mali Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Maouloud Ben Katrra ve Gine Mesleki Eğitim Sendikası Federasyonu Genel Sekreteri Amara Balato Keita, sendikal örgütlenmeye dair görüşlerini açıkladılar. 

 

 

 

 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen