Haber
2015-02-16 11:10:19
EĞİTİM BİR SEN: AŞÇILAR ARTIK ÇÖZÜM İSTİYOR

            Eğitim Bir sen olarak kamu kurum ve kuruluşlarında yardımcı hizmetler kadrosunda çalışan aşçıların artık hizmet sınıfı sorunu çözülmeli özlük hakları düzeltilmelidir. İnşaat, Elektrik, Makine v.b gibi meslek yüksekokulu programını bitirenler nasıl teknik hizmetler sınıfında bulunuyorsa tekniker ünvanıyla mezun olan aşçılarda teknik hizmetler grubunda  yer almalıdır.

Aşçı: Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir. Damağımızda tat bırakan yemeklerin, tatlıların her aşamasında emeğini ve alın terini veren aşçıların uzun zamanda beri süregelen sorunları artık çözüme kavuşmalı.

 

657 Devlet Memurları Kanununda Yardımcı Hizmetler Sınıf Tanımı:

           Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi anahizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.

657 Devlet Memurları Kanununda Teknik Hizmetler Sınıf Tanımı:              

                Bu  Kanunun  kapsamına  giren  kurumlarda  meslekleriyle  ilgili  görevleri  fiilen  ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı),  matematiksel  iktisatcı,  ekonomici  ve  benzeri  ile  teknik  öğretmen  okullarından  mezun  olup  da,  öğretmenlik  mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 9/5/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.

 

                657 Devlet Memurlar Kanununda Yardımcı ve Teknik Hizmetler kanun yapılacak işin tanımı yanında mesleki tahsil yeterliliğini açıklamıştır. Ancak aşçılar için bu durum biraz kafa karıştırı çünkü yardımcı hizmetler sınıfı alanında öğrenim şartı aranmaz iken teknik hizmetler sınıfında beliritildiği mesleki tahsil öğrenim vurgusu yapılmıştır.

              Kamu kurum ve kuruluşları aşçı alımlarında işe başlarken meslek yüksekokulu mezunu olmak, Anadolu turizm meslek lisesi mezunu olmak veya 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu gereğince kalfalık-ustalık belgesine sahip olmak, görüldüğü gibi aşçı olabilmek için mesleki tahsil gerekiyor. Bundan dolayı aşçıların yardımcı hizmetler sınıfında değil teknik hizmetler sınıfında yer alması gerekiyor.

               Üniversitelerimizin bir çoğunda aşçılık meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bu bölümde mezun öğrencilere tekniker ünvanı almaktadır.

Sonuç olarak:

 

  • Aşçılar 657 devlet memurlar kanununda değişiklik yapılarak mesleki yeterliliklerinde dolayı yardımcı hizmetler sınıfında değil teknik hizmetler sınıfında yer almalıdır.
  • Kanun değişikliğine kadar kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınavı ile birlikte unvan değişiklik sınavı açılmalı.

 

                                                                                                          Özgür AKBULUT

                                                                                 Sinop Eğitim Bir Sen Şube Başkan Yardımcısı

   Eğitim Bir Sen Üniversite Temsilcilik Başkanı             

                                                                                                                                                 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen